Spring naar inhoud

Banenafspraak: op weg naar werk

Dit kan het Werkplein voor u doen.

Indicatie Banenafspraak en 'beschut werk'

Heeft u een arbeidsbeperking en/of heeft u speciaal onderwijs (PRO/VSO) gevolgd? Dan heeft u waarschijnlijk een indicatie Banenafspraak. U bent dan opgenomen in het landelijk doelgroepregister (LDR) van het UWV. Dit kunt u melden bij uw eerste afspraak op het Werkplein. Dan krijgt u een contactpersoon die precies weet hoe u het beste geholpen kunt worden. En bij welke werkgevers u kunt werken. 

Heeft u een indicatie ‘beschut werk’? Dan heeft u veel begeleiding of een grote aanpassing van uw werkplek nodig. De gemeente zorgt dan voor een betaalde baan in een aangepaste omgeving.  

Bij Werkpunt begeleiden wij u naar werk 

Als u klaar bent om te werken krijgt u een adviseur Banenafspraak of Beschut Werk. Samen zoeken we naar een werkgever die bij u past. Er wordt rekening gehouden met wat u kunt en wat u nodig hebt. En we geven u tips over het maken van een cv en/of motivatietekst. Maar ook over hoe u uzelf het beste presenteert.  We kunnen een sollicitatiegesprek met u oefenen. Of vragen of een werkgever dat met u wil doen 

Gaat u aan het werk?  

Dan houdt óns werk niet op. We blijven met u in contact en zijn er voor u als dat nodig is. Als er extra ondersteuning nodig is dan zorgen wij daarvoor. Er kan bijvoorbeeld een jobcoach worden geregeld of uw werkplek kan worden aangepast. Het kan zijn dat we u vragen om te starten met een proefplaatsing. Dit betekent dat u een periode gaat werken, terwijl u een uitkering krijgt. 

Veelgestelde vragen

In het doelgroepregister staan mensen met een arbeidsbeperking. Zij hebben vaak moeite een baan te bevinden of vast te houden. Het zijn mensen met een lichamelijke of mentale handicap.

Dit ziet u in het Landelijk Doelgroepregister (LDR). U vindt het register hier: Doelgroepregister | UWV | Particulieren 

Een indicatie banenafspraak heeft u als u speciaal onderwijs hebt gevolgd. Of als u om een andere reden in het Landelijk Doelgroepregister staat. U kunt bijvoorbeeld minder lang achter elkaar doorwerken, u bent sneller afgeleid of u kunt niet elke taak doen door een ziekte of handicap. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Als u een indicatie hebt dan zijn er voor u en uw werkgever allerlei hulpmiddelen die ervoor zorgen dat u uw werk kunt (blijven) doen.

Een indicatie Beschut Werk krijgt u als u door ziekte of handicap in een speciale, veilige en aangepaste omgeving moet werken. Dit noemen we ‘beschut’. Er is extra veel aandacht voor uw situatie en wat u nodig hebt om uw werk te kunnen doen. Het is iets anders dan dagbesteding, want u krijgt gewoon salaris.

Een proefplaatsing is een periode waarin u werkt zonder salaris. U houdt gewoon uw uitkering. Als alles goed gaat dan ontvangt u na de proefplaatsing een contract van de werkgever. Vanaf dat moment krijgt u ook salaris. Een proefplaatsing wordt in overleg met u en de werkgever ingezet. Ook de periode bepalen we samen.

Een jobcoach begeleidt u op uw werkplek. Samen met u en uw werkgever spreekt de jobcoach doelen af. En helpt hij/zij u die doelen te halen. Voorbeelden van doelen zijn: leren zeggen wat u wel/niet fijn vindt, leren hoe u vragen kunt stellen of op tijd komen. Het kunnen ook doelen zijn om uw werk beter/sneller te doen. Ook uw werkgever krijgt hulp van de jobcoach. Met elkaar zorgen jullie dat u uw werk goed kunt (blijven) doen.  

Ja. U krijgt hetzelfde salaris als uw collega’s. Soms begint u met een proefplaatsing. Dan krijgt u nog geen salaris, maar betalen wij uw uitkering. Totdat u een contract krijgt.