Spring naar inhoud

Wijzigingen doorgeven

Geef wijzigingen in uw situatie meteen aan ons door. Een wijziging kan gaan over uw inkomsten en toeslagen. Ook kan een wijziging gaan over of u alleen woont of met anderen.

Een wijziging kan gevolgen hebben voor uw uitkering. Door een wijziging kan uw uitkering stoppen, lager worden of hoger worden. U kunt ook een boete krijgen als u een wijziging niet doorgeeft. 
Gebruik het wijzigingsformulier dat u heeft ontvangen of download het wijzigingsformulier hier

Twijfelt u of een wijziging belangrijk is? Neem contact met ons op.

Deze wijzigingen geeft u door. U leest ook wat de wijziging betekent voor uw uitkering. 

Geef uw verhuizing door aan het Werkplein. Uw uitkering stopt als u verhuist naar een andere gemeente dan de zes gemeenten waarvoor het Werkplein werkt: Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Zundert.

Gevolgen voor uw uitkering van het Werkplein

Uw uitkering van het Werkplein Hart van West-Brabant stopt op de datum dat u zich bij de andere gemeente inschrijft. 

Melden voor een uitkering in uw nieuwe gemeente

U kunt zich melden voor een uitkering in uw nieuwe woonplaats. Voor meer informatie verwijzen we u naar de gemeente waar u gaat wonen. We adviseren u om op tijd bij uw nieuwe gemeente te vragen hoe en wanneer u hier een uitkering aan kunt vragen.

Collectieve zorgverzekering 

Heeft u een collectieve zorgverzekering en verhuist u naar een andere gemeente binnen Nederland? Mits u uw verzekering betaald, blijft u verzekerd tot het einde van het jaar. Aan het eind van het jaar kiest u zelf een ander zorgpakket en/of zorgverzekering voor het nieuwe jaar.  

Uw uitkering van het Werkplein Hart van West-Brabant kan doorlopen als u binnen deze zes gemeenten verhuist. Meld uw verhuizing wel op tijd zodat uw uitkering niet onderbroken wordt.

Gevolgen voor uw uitkering

De hoogte van uw uitkering verandert alleen als u na de verhuizing met meer of minder mensen een woning deelt. Lees meer bij De samenstelling van mijn huishouden verandert.

De hoogte van uw uitkering is afhankelijk van uw leefsituatie. Woont u alleen? Gaat u samenwonen? Woont u niet meer samen? Ook inwonende personen ouder dan 21 jaar hebben invloed. Dat heet de kostendelersnorm. Door veranderingen in uw leefsituatie kan uw recht op een uitkering soms vervallen.

Iemand komt bij mij wonen of iemand verlaat de woning

Geef dit aan het Werkplein door. De hoogte van uw uitkering is afhankelijk van het aantal mensen dat bij u in huis woont. Het maakt daarbij uit of u samen de woonkosten kunt delen of u samen een gezamenlijke huishouding heeft.

Woonkosten delen (kostendeelnemersnorm)

Woont u met meer volwassenen van 21 jaar en ouder in een woning? Dan kunt u samen de woonkosten delen. Denk bijvoorbeeld aan de huur, boodschappen, gas, water en licht. Daarom wordt de hoogte van uw bijstandsuitkering aangepast. Hoe meer volwassen personen in uw huis wonen, hoe lager uw uitkering. Dat noemen we de kostendelersnorm.

Niet alle huisgenoten tellen mee voor de kostendelersnorm. Uitgezonderd zijn: 

  • jongeren tot 21 jaar;
  • de persoon met wie u een gezamenlijke huishouding voert;
  • de commerciële huurder/onderhuurder/kostganger of de verhuurder/onderverhuurder/kostgever die in dezelfde woning woont;
  • studenten.
Gezamenlijk huishouden

Woont u met iemand samen in hetzelfde huis? En zorgt u voor elkaar? Dan heeft u misschien een gezamenlijke huishouding. U kunt ook een gezamenlijke huishouding hebben als u geen relatie heeft. Denk aan een broer of een zus.Bij een gezamenlijke huishouding is het niet mogelijk om alleen een uitkering te ontvangen. U kunt dan alleen samen een uitkering aanvragen. Het inkomen en vermogen van u beiden bepaalt uw recht op een uitkering.Bij het doorgeven van de wijziging stellen we u vragen over hoe u geldzaken en de zorg voor elkaar heeft geregeld.U voert altijd een gezamenlijke huishouding als u samen in één woning woont en:

  • getrouwd bent;
  • een geregistreerd partnerschap heeft;
  • een samenlevingscontract heeft waarin staat dat u samen bijdraagt aan de kosten van het huishouden;
  • bij een andere overheidsorganisatie geregistreerd staat als gezamenlijke huishouding;
  • samen een kind heeft;
  • een kind van de een door de ander is erkend.

En u voert altijd een gezamenlijke huishouding als u samen in één woning woont en de afgelopen twee jaar:

  • getrouwd bent geweest;
  • een geregistreerd partnerschap had;
  • een samenlevingscontract had waarin staat dat u samen bijdraagt aan de kosten van het huishouden;
  • bij een andere overheidsorganisatie geregistreerd stond als gezamenlijke huishouding.

Als u of uw partner verhuist, dan heeft dit waarschijnlijk gevolgen hebben voor de regelingen waar u recht op heeft. Wij adviseren u om het meteen door te geven als u of uw partner verhuist of de woning verlaat.

Alimentatie is geld van uw ex-partner voor de kosten van uw kinderen. Degene met de meeste inkomsten betaalt een bijdrage aan de partner met minder inkomen en/of aan de kinderen uit de relatie. De rechter bepaalt hoeveel alimentatie u ontvangt of betaalt.

Alimentatie ontvangen heeft voordelen voor u

Als de alimentatie door de Rechtbank wordt vastgelegd kunt u hier ook aanspraak op maken als u geen uitkering meer van ons ontvangt. Hierdoor bent u sneller niet meer afhankelijk van de uitkering. En misschien is parttime werken dan ook voldoende, om weer helemaal zelfstandig voor uw inkomen te zorgen. Neem contact op met uw klantmanager om de mogelijkheden van alimentatie te bespreken.

Gevolgen voor uw uitkering

Het Werkplein kan u verplichten om kinderalimentatie of partneralimentatie (of beide) te vragen aan uw ex-partner. Alimentatie wordt in mindering gebracht op uw uitkering.

De hoogte van uw uitkering verandert. Die is namelijk afhankelijk van de samenstelling van uw gezin en huishouden. Het maakt daarbij uit of u samen de woonkosten deelde of u samen een gezamenlijke huishouding had.

Een bijstandsuitkering is een (tijdelijke) aanvulling op eventuele inkomsten van u of uw gezin tot bijstandsniveau. Geef veranderingen in uw inkomen of vermogen door. Het gaat om deze veranderingen.

Inkomsten uit werk of een andere uitkering moet u altijd opgeven. Twijfelt u of een wijziging belangrijk is? Vraag het uw klantmanager van het Werkplein.

Gevolgen voor uw uitkering

Het Werkplein vult uw inkomen aan tot het uitkeringsbedrag waarop u recht heeft. Als u inkomsten heeft wordt uw uitkering lager of helemaal stopgezet, dat hangt ervan af hoeveel u verdient.

Alimentatie is geld van de ene ex-partner voor de kosten van de andere ex-partner en voor de kinderen. De partner met de meeste inkomsten betaalt een bijdrage aan de partner met minder inkomen en/of aan de kinderen uit de relatie. De rechter bepaalt hoeveel alimentatie u ontvangt of betaalt.

Alimentatie ontvangen heeft voordelen voor u

Als de alimentatie door de Rechtbank wordt vastgelegd kunt u hier ook aanspraak op maken als u geen uitkering meer van ons ontvangt. Hierdoor bent u sneller niet meer afhankelijk van de uitkering. En misschien is parttime werken dan ook voldoende, om weer helemaal zelfstandig voor uw inkomen te zorgen. 

Gevolgen voor uw uitkering

Het Werkplein kan u verplichten om kinderalimentatie of partneralimentatie (of beide) te vragen aan uw ex-partner. Alimentatie wordt in mindering gebracht op uw uitkering.

Neem contact op met uw klantmanager om de mogelijkheden van alimentatie te bespreken.

Geef het altijd door aan het Werkplein als u een auto of een ander voertuig koopt of verkoopt.  De koop of verkoop kan soms van invloed zijn op uw uitkering omdat de koop of verkoop geld kan opleveren.

Gevolgen voor uw uitkering

Af en toe een voertuig kopen, verkopen of inruilen heeft meestal geen gevolgen voor uw uitkering. Het kan wel gevolgen hebben voor uw uitkering:

  • als u vaak voertuigen koopt en verkoopt kan dit wel het geval zijn, zeker als kentekens steeds voor korte tijd op uw naam staan.
  • het voertuig veel geld waard is.
Bewijsstukken

Het is belangrijk dat u laat zien hoe u de nieuwe auto heeft betaald. We vragen  om de volgende bewijsstukken:

  • de factuur van het garagebedrijf bij de aanschaf (en het inruilen) van een voertuig;
  • de bankafschriften met daarop het aankoopbedrag van het nieuwe voertuig.

Geef het door aan het Werkplein als u inkomen heeft uit handel. Dit kan gevolgen hebben voor uw uitkering. Twijfelt u of het nodig is om handel door te geven? Vraag het uw klantmanager van het Werkplein.

Gevolgen voor uw uitkering

Inkomen uit handel (bijvoorbeeld via Marktplaats) kan gezien worden als inkomen voor de uitkering: 

  • Bij verkoop van steeds dezelfde/vergelijkbare artikelen kunnen de opbrengsten als inkomen gezien worden. Bij grote handel kan uw uitkering zelfs gestopt worden. Dit moet u doorgeven aan het Werkplein.
  • Verkoopt u persoonlijke bezittingen, bijvoorbeeld omdat u iets anders heeft aangeschaft? In dit geval worden de opbrengsten van de verkoop niet als inkomen gezien. Dit hoeft u niet door te geven aan het Werkplein.

Geef het door als u actief bent als zelfstandig ondernemer. Dit kan gevolgen hebben voor uw recht op een uitkering. 

Gevolgen voor uw uitkering

Uw uitkering wordt stopgezet als u actief bent als zelfstandig ondernemer. U kunt dan wel gebruik maken van steun voor kleine zelfstandigen (Bbz). Dit is een tijdelijke regeling voor zelfstandig ondernemers met onvoldoende omzet/winst om van te leven.

Geef het door als u op een andere manier geld ontvangt. Dit kan gevolgen hebben voor uw recht op een uitkering. Uw uitkering kan stoppen of lager worden. Twijfelt u of een wijziging belangrijk is? Vraag het aan uw klantmanager van het Werkplein.

Stortingen op uw bankrekening

Stortingen op uw bankrekening kunnen gevolgen hebben voor uw uitkering. Zeker als dit vaak gebeurt of bij grotere bedragen is dit het geval.

Voorbeelden van geld dat u moet melden

Let op: deze opsomming is niet volledig:

  • een prijs uit de loterij
  • een schenking van een vriend, familielid of kennis 
  • giften
  • een erfenis
  • aandelen
  • winst uit gokken
  • crypto-valuta
Voorbeelden van geld dat u niet hoeft te melden: 
  • kinderbijslag;
  • huurtoeslag;
  • zorgtoeslag;
  • vergoeding vrijwilligerswerk. Zie ook: Mag ik vrijwilligerswerk doen.

Ontvangt u inkomsten uit werk of een vrijwilligersvergoeding? Dit kan gevolgen hebben voor uw uitkering. Geef wijzigingen in uw inkomen altijd door aan het Werkplein.

Inkomsten uit werk en vrijlating

Het Werkplein houdt uw bijverdiensten in op uw uitkering. In sommige gevallen heeft u recht op vrijlating. Dan verrekenen we uw bijverdiensten niet volledig met uw uitkering.

Bijvoorbeeld als uw baan bijdraagt aan uw persoonlijk plan dat u met uw klantmanager heeft gemaakt. Uw klantmanager beoordeelt uw recht op vrijlating.

Met een bijstandsuitkering is vrijlating alleen mogelijk als u 27 jaar of ouder bent.

Vrijwilligersvergoeding

Soms krijgt u als vrijwilliger een onkostenvergoeding voor het werk dat u doet. Geef uw vrijwilligerswerk en de inkomsten altijd door aan het Werkplein. De inkomsten kunnen invloed hebben op uw uitkering. Lees op de website van de Rijksoverheid meer over de bedragen.

Meld het altijd als u naar het buitenland gaat. Met een uitkering mag u per kalenderjaar 4 weken (28 dagen) in het buitenland verblijven. Deze periode mag u verspreiden over heel het jaar. De totale periode mag niet meer dan 4 weken zijn. Dat geldt ook als uw verblijf in het buitenland valt in 2 kalenderjaren. Lees meer op de pagina U gaat naar het buitenland.

Bent u een dag of langer niet in uw gemeente? Dat hoeft u alleen door te geven aan het Werkplein als u een re-integratietraject volgt. Een verblijf in het buitenland moet u wel altijd melden.

Meld uw verblijf als u een re-integratietraject volgt

Meld uw verblijf buiten uw gemeente vooraf aan uw klantmanager werk, zodat uw re-integratietraject daar rekening mee kan houden. U hoeft dit verblijf verder niet te melden bij vertrek en terugkomst. Dit is wel nodig als u tijdelijk naar het buitenland gaat, voor familiebezoek, vakantie of een andere reden. 

U hoeft uw verblijf niet te melden als u geen re-integratietraject volgt

Dit is wel nodig als u tijdelijk naar het buitenland gaat, voor familiebezoek, vakantie of een andere reden.